Veelgestelde vragen

Is kiezen voor luchtfotografie met een drone voordelig?

Een drone heeft als voordeel dat hij snel inzetbaar is, milieuvriendelijk is (elektrisch), weinig geluidsoverlast veroorzaakt en door de lage operating kosten een betaalbare antwoord biedt voor luchtfotografie en -video. Een groot pluspunt is dat je standpunten kan innemen die met helikopter of vliegtuig onmogelijk zijn, omdat er gevlogen wordt op lagere hoogte. Zo kan je vaak veel interessantere en beter gedetailleerde luchtfoto's maken.

Het gebruik van drones kent echter ook zijn limieten: niet overal kan er zonder toestemming gevlogen worden. Het kan zijn dat voor het vliegen op locatie een toestemming aangevraagd moet worden. Een drone moet natuurlijk altijd buiten het luchtruim van de bemande luchtvaart blijven, maar dit vormt zeker geen probleem voor het maken van indrukwekkende luchtfoto's. De drone blijft steeds onder een hoogte van 90 m (tenzij afwijking verkregen van DGLV) wat ruim voldoende is voor mooie overzichtsopnamen. De drone moet altijd zichtbaar zijn voor de operator, dit gaat doorgaans over een bereik van max. 400 m.

Kan overal gefotografeerd worden?

Drones kunnen niet ingezet worden in het luchtruim waar de bemande luchtvaart actief is. Bovendien moet er steeds een speciale toestemming aangevraagd worden om te kunnen vliegen met de drone. Een nieuwe Europese wetgeving i.v.m. het gebruik van de drones voor is momenteel nog in de maak en deze zal de markt voor luchtfotografie en -video beter reguleren. Wij volgen dit op de voet en doen telkens de nodige stappen om in orde te zijn met de toekomstige wetgeving.

Zijn luchtfoto's altijd van voldoende kwaliteit om te vergroten?

Het belangrijkste onderdeel van elke drone is de camera, waarbij onze Phantom 4 het meest ingezet wordt voor algemene foto- en videografie vanwege de mobiliteit en kwaliteit van het toestel. De Phantom 4 beschikt over een camera met 20 megapixels voor scherpe RAW/JPEG foto's. Het is de eerste camera van DJI die is voorzien van een mechanische sluiter. Dit voorkomt vervormingen die kunnen optreden bij het maken van opnames van snel bewegende onderwerpen of bij het vliegen op hoge snelheid.  Daarnaast beschikt de drone over een hoogwaardige 4K camera die door middel van een gimbal wordt gestabiliseerd. De camera filmt in een UltraHD 4K resolutie en doet dit met maar liefst 60 beelden per seconden.  Onder andere vanwege de grootte van de bestanden opteert de klant echter vaak om met een videoresolutie van 2.7k of zelfs 1.080 p te filmen wat toch al overeenkomt met Full HD.  Zo weet je zeker dat je beeldscherm de kwaliteit van je video's ondersteunt.

Wat met de privacy wetgeving?

Flight-7 fotografeert enkel in opdracht. We fotograferen dus niet onrechtmatig huizen of bedrijven om deze foto's daarna te koop aan te bieden. De opdrachtgever bepaalt dus of zijn/haar eigendom gefotografeerd mag worden. Foto's van privé-woningen of bedrijfsgebouwen worden niet aan derden te koop aangeboden. We behouden wel het recht om luchtfoto's te gebruiken in onze portfolio.  De drone vliegt trouwens op grote hoogte en heeft geen zoomlens waardoor mensen niet herkenbaar in beeld komen.

Kan Flight-7 ook binnen opnames maken?

Ook daar heeft Flight-7 ervaringen mee met o.a. de DJI Mavic mini en de Phantom 4 met 'propellor guards' ter bescherming van personen, omgeving en uiteraard de drone zelf.  In dit geval heeft u niet twee verschillende partijen nodig om u prachtige beelden te leveren.  Bijvoorbeeld voor bedrijfsfilms kan een combinatie van in- en outdoor beelden erg mooie resultaten opleveren.

Hoe wordt een luchtvideo geleverd?

De luchtbeelden leveren we standaard onbewerkt aan zodat u zelf het materiaal kan selecteren voor gebruik. Op aanvraag kunnen we ook een basismontage van de beelden maken of een geregisseerde video laten maken i.s.m. een professionele filmmaker.

Kan ik als particulier luchtfoto's van mijn huis laten maken?

Door de komst van ingenieuze drones is het nu voor iedereen mogelijk om betaalbare luchtfoto's te laten maken van zijn/haar woning. Een drone is snel inzetbaar, werkt elektrisch en is op een hoogte van een tiental meter bijna geluidloos. Omdat er geen helikopter en piloot ingehuurd moet worden, kunnen we de prijs zeer aantrekkelijk houden. Bovendien hebben we een speciaal tarief voor particulieren als de foto's enkel voor privé-doeleinden gebruikt worden. Zo betaalt u niet extra voor commerciële rechten.

Wat zegt de Belgische wetgeving op gebied van drones?

Sedert 25 april 2016 is er een nieuwe wetgeving van toepassing. Het is mogelijk om als particulier zonder commerciële doeleinden te vliegen tot 10 meter hoogte, boven privé-grond en met toestemming van de eigenaar. Dit met een toestel tot maximaal 1 kg en zonder enige brevet. Voor toestellen tot 5kg heb je een attest nodig, je dient een theoretische opleiding te volgen en een praktisch examen af te leggen. Dan mag je tot op 45 m hoogte vliegen, niet enkel boven privé-grond. Voor nog zwaardere toestellen en meer complexe vluchtuitvoeringen (boven mensenmassa's, dichtbij obstakels, boven aaneengesloten bebouwing, etc...) heb je een klasse 1 brevet nodig waarover eveneens de piloten van Flight-7 beschikken. Je dient te slagen voor zowel een theoretisch als praktisch examen en medische keuring. Je toestel dient ook aan heel wat voorschriften te voldoen en voor je kan vliegen heb je toelating (of verklaring) nodig van het DGLV.  Zoals eerder aangehaald zal begin 2021 deze wetgeving echter vervangen worden door een Europese wetgeving.